Blog

Els Jocs de Poder

Més del 70% dels conflictes es produeixen per una mala comunicació o per assolir el poder. El poder sobre la parella, pares, fills, caps, companys… intentant una vegada i una altra guanyar la seva voluntat quan no som capaços d’aconseguir-la a través d’utilitzar altres mitjans com la influència i el convenciment.

Ets situacions de conflicte produeixen un gran desgast d’energia que ens porten adquirir comportaments inadequats per resoldre el conflicte. Comportaments que manifestem en forma de “Jocs de Poder”, que poden variar des de la “l’opressió o abús de poder” a la suposada adaptació a les demandes de l’altre en forma de “lluites de guerrilles”. Qualsevol que sigui l’estratègia escollida, el resultat final portarà al desgast personal i laboral.

Què són els Jocs de poder:

“Un joc de poder és una Transacció o sèrie de transaccions conscients amb què una persona intenta fer que l’altra persona faci alguna cosa no vol fer, o evitar que l’altra persona faci alguna cosa que vol fer”. (Claude Steiner).

Els Jocs de Poder tenen el propòsit de “obtenir alguna cosa d’algú en contra dels seus desitjos” utilitzant diferents estratègies de manera conscient. El mal ús del poder consisteix en utilitzar-lo per controlar a les altres persones recorrent a “maniobres manipulatives de poder” en forma: intimidació, mentides, tot o res i control passiu.

La clau està en la “obediència” ensenyada en la infància per l’entorn familiar i social, on està ben vista i valorada com una qualitat admirable, el que ens porta a obeir sense qüestionar res. L’obediència implica creure les mentides, no fer preguntes evidents, no demanar el que volem i defensar els nostres drets o no mostrar, tristesa, enuig o altres emocions.

Si els Jocs de Poder es converteixen en una cosa habitual en la nostra vida, les transaccions que utilitzarem en la nostra comunicació seran un “moviment de control” per coaccionar a l’altre “. Quan els Jocs de Poder són comuns en el dia a dia, la vida arriba a ser confusa ja que la comunicació en lloc de ser oberta està ennuvolada per la dissimulació, la decepció subtil i la manipulació, el que porta a no poder establir relacions satisfactòries .

Per què juguem jocs de poder?

Fem Jocs de Poder quan es vol un determinat canvi i esperem resistències, o creiem que no podem aconseguir el que volem només amb demanar-lo directament i acceptant la decisió de l’altre. Estem familiaritzats amb la idea que la pèrdua d’una persona és el guany de l’altra i assumim que el que volem és “escàs” i no pot ser obtingut sense competir.

Com deixar els Jocs de Poder?

La clau està en desenvolupar la desobediència, l’autonomia i la llibertat de no estar subjecte a la influència de les creences provinents del nostre Pare Crític negatiu (PC -). Això requereix no fer servir el control cap a nosaltres i els altres per mitjà del PC- i la seva influència en el Nen Submís (NS-) i si utilitzar l’Adult per contrastar les demandes encaminades a satisfer les nostres necessitats i desitjos.

Practicar “Les set fonts de poder no abusiu”, (Claude Steiner):

  1. Arrelament: La capacitat d’estar ferm permet ser estable però flexible. No vol dir ser obedient o tímid o per contra obstinat, tens i inamovible.
  2. Passió: Podeu crea, destruir o facilitar la transformació i el canvi. La passió ens mou a aconseguir les nostres metes de manera autèntica
  3. Control: Mal usat és una font de poder negatiu que manipula tant a nivell físic com psíquic. Usat en positiu aporta autodisciplina que permet regular la passió i les emocions, des de l’estat Adult
  4. Amor: té el poder d’unir i col·laborar per aconseguir metes. Ens aporta l’esperança positiva que podem sortir de situacions de conflicte.
  5. Comunicació: implica la capacitat d’enviar i rebre, parlar i escoltar de manera bidireccional per transmetre coneixements, resoldre problemes, construir relacions satisfactòries. S’inspira en l’amor a la veritat i l’amor a les persones.
  6. Informació: El poder d’ella és reduir la incertesa. Si tens informació pots anticipar-te als successos i fer que les coses passin o evitar que succeeixin.
  7. Transcendencia: el poder de deixar que els esdeveniment prenguin el seu rumb sense enfadar-nos. Permet trobar la calma i veure amb claredat en adonar-nos de la nostra insignificança en l’univers i el efímera que és la vida.

Tenir present les set fonts de poder no abusiu ens ajudés a no practicar Jocs de Poder i aprendre a demanar els que necessitem utilitzant la influència positiva, el que facilitarà que ens relacions amb el nostre entorn de forma cooperativa, autèntica, espontània i establir relacions d’autèntica intimitat, lliure de jocs de Poder.

Mercè Sáez
Presidenta de l’ACAT