Conflicte o assetjament?
Com prevenir i gestionar l’assetjament laboral en les organitzacions?
L’assetjament laboral “Assetjament psicològic” en les organitzacions i la seva intervenció des de l’Anàlisi Transaccional”.
Ponents: Mercè Moreno i Mercè Sáez, membres de la ACAT.
L’ assetjament psicològic o Assetjament Laboral és un procés de maltractament psicològic que provoca un trauma en la persona que l’està sofrint, que aglutina diversitat de símptomes orgànics i psicològics.
Perquè sigui considerat “Mobbing”, l’assetjament ha de produir-se de manera sistemàtica i recurrent en un període de temps que com a mínim s’ha de prolongar durant 6 mesos i ha d’acompanyar-se de fets comprovats que afectin la víctima en el seu acompliment en el treball. L’Assetjament psicològic també té repercussions negatives en les organitzacions en les quals es produeix i en les seves xarxes socials.
En qualsevol de les modalitats d’Assetjament Laboral són presents aspectes que poden ser analitzats amb instruments de l’anàlisi transaccional, com per exemple els jocs de poder, els vincles disfuncionals del qual i distorsionats deriven en relacions tortuoses.
L’Anàlisi Transaccional facilita claus molt poderoses per a analitzar els predictors i conseqüències de l’Assetjament Laboral, així com també per a ajudar les organitzacions a prevenir i gestionar aquest tipus de situacions.
Ofereix una sèrie d’eines molt útils orientades a donar suport i acompanyament en el procés de restabliment de l’equilibri psicològic-emocional i d’enfortiment de les capacitats de la víctima i dels recursos de l’organització per a poder gestionar i afrontar aquest tipus de situacions.