Blog

El model de l’Anàlisi Transaccional

Avui ens ha visitat la Mercè Sáez, actual presidenta d’ACAT → Associació d’experts en Consultoria, Formació, Coaching i Psicoteràpia que utilitzen el model de l’anàlisi Transaccional (AT) en les seves intervencions. L’Acat, es va crear l’any 1984.

Ha estat una experiència molt enriquidora, on la Mercè ha tractat diversos temes relacionats amb el tracte cap als nens i els seus pares. Hem de dir que la xerrada ha estat molt profitosa i ens ha beneficiat especialment aquells que mantenim una relació directa amb aquest col·lectiu.

Durant la xerrada, s’ha incidit en la importància de saber tractar-los adequadament, tenint present que tots som persones i que perseguim un objectiu comú. Això implica ser empàtics, escoltar activament i comprendre les necessitats i preocupacions dels altres. En aquest sentit, conèixer el model de l’anàlisi Transaccional ha estat molt interessant i útil per al desenvolupament de la nostra tasca com a entrenadors.

L’anàlisi transaccional

El Anàlisis Transaccional (AT), és una teoria de la personalitat i un model eficaç per l’autoconeixement i la millora de les relacions interpersonals. Fou creada per Eric Berne, en els anys 50.

La Teoria de l’AT, es fonamenta en la idea que els individus es comporten d’una manera determinada a partir de les experiències que han viscut i que aquestes experiències han configurat la seva personalitat que l’AT anomena els Estats del JO: Pare, Adult i Nen. A través de la observació de la conducta, es pot identificar els diferents estats del jo que una persona pot adoptar en una conversa, així com les relacions que es creen entre les persones en funció dels seus estats del Jo

El model de l’AT, s’utilitza amb èxit en el desenvolupament personal, augmenta el potencial talent de les persones, la seva consciència emocional i facilita el desenvolupament d’estratègies de millora personal i professional. S’emmarca dins de l’Escola Humanista que té com a principi “creure en el valor de l’ésser humà i en tot el seu potencial per desenvolupar-sei ser feliç”.

Com puc utilitzar el model de l’AT al meu dia a dia?

Hi ha diversitat de maneres d’integrar l’Anàlisi Transaccional a la vida diària. Algunes que poden ser d’utilitat passen per observar quina és la manera d’interactuar amb el entorn i conèixer en quins moments estic en una posició d’Adult (raonant), Pare (imposant) o Nen (emocional), i ser conscient de quin d’aquests estats estic utilitzant en cada moment.

El mateix anàlisi, hauria de fer-lo amb els infants que entreno, juntament amb les seves famílies i la pròpia junta del club. Considero important identificar els jocs psicològics que porten a conflictes innecessaris i tractar d’evitar-los o canviar-los. Al ser conscient de les transaccions i jocs psicològics, propis i del meu entorn, podré aprendre a comunicar d’una manera més efectiva i a evitar conflictes innecessaris.

Comprendre i conèixer les necessitats emocionals pròpies i la dels infants qui entreno, pot ajudar a expressar-me i entendre les reaccions dels jugadors en diferents moments, i serà una manera de millorar i adaptar les meves habilitats comunicatives en situacions complicades i conflictives.

Tot els continguts citats anteriorment, ajudaran a ser més empàtic, a escoltar activament i comprendre les necessitats i preocupacions dels altres. Si aplico els instruments de l’AT podré millorar les relacions del meu dia a dia i construir un entorn personal i laboral més saludable i satisfactori

Finalment, volem agrair a la presidenta de l’ACAT la seva participació en la xerrada, ja que ens ha permès conèixer de primera mà situacions que es donen en el dia a dia i que segur que molts d’ells podrem aplicar el model de l’AT en el nostre treball quotidià.

Link del artículo completo

Font: Marc Grifell Fàbregas i Martina Codina Altarriba